Kepez Devlet Hastanesi Bir İlke İmza Attı
10 Şubat 2022

Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Kepez Devlet Hastanesi'nde, ağız içinden izsiz tiroit (guatr) ve paratiroit ameliyatı gerçekleştirildi.

Kepez Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nden Op. Dr. Mehmet İlker Turan ve Atatürk Devlet Hastanesi'nden Doç. Dr. Bülent Dinç tarafından gerçekleştirilen bu ameliyatın, Türkiye'de hem tiroit hem de paratiroit ameliyatının eşzamanlı uygulandığı ilk merkez olduğu ifade edildi.

Op. Dr. Mehmet İlker Turan, ameliyatın ağız içinden dudağın hemen iç kısmından yapılan küçük kesilerden kamera yardımı ve özel aletler kullanılarak gerçekleştirildiğini söyledi. Op. Dr. Turan, hastanın boynunda herhangi bir kesi ya da iz olmadan ameliyatın ağız içinden gerçekleştirildiğini belirterek, "Böylelikle hastalarda daha iyi kozmetik sonuç, daha az ağrı ve daha hızlı normal hayata geçiş mümkün olmaktadır. Ağız içi mukoza çok hızlı ve izsiz iyileştiği için, hastaların yeme ve içme fonksiyonlarında herhangi bir bozulma olmamaktadır. Bu teknikle klasik açık ameliyatta olduğu gibi, tiroit bezinin her iki tarafına birden ulaşmak mümkün olup, açık ameliyatta yapılabilecek her işlem, seçilmiş hastalarda uygulanabiliyor" dedi.

KAPALI YÖNTEMLE GUATR VE PARATİROİT AMELİYATI

Doç. Dr. Bülent Dinç ise "Hastamız Sevgi Arslan 55 yaşında. 4 yıldır şiddetli eklem ve kemik ağrıları şikayetiyle ilgili araştırmaları sürdürülürken en sonunda kan kalsiyum düzeyinin yüksek olmasıyla bize yönlendirildi. Yaptığımız değerlendirmelerde guatr bezinin yanında ufak paratiroit bezlerinin fazla çalıştığını tespit ettik. Araştırmayı derinleştirdiğimizde aynı taraftaki guatr bezinin de hastalıklı olduğunu tespit ettik ve kendisine bu ameliyatı teklif ettik. Operasyonu farklı bir yöntemle yapacağımızı, cildinde herhangi bir kesi olmayacağını belirttik ve kendisi kabul etti. Dün itibariyle kapalı yöntemle guatr ameliyatını ve paratiroit bezini de alarak başarılı bir şekilde ameliyatımızı gerçekleştirdik. Hastamızı 24 saat önce ameliyat ettik. Şu an için herhangi bir sıkıntısı yok, hiçbir komplikasyon gelişmedi. Yürüyüş yapabiliyor, yemek yemekte sıkıntı yaşamıyor. Gün içinde taburcu olmasını umuyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE İLK KEZ UYGULANAN TEKNİK

Kepez Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr. Ramazan Gürkan, hastanelerinin bölgede yaklaşık bir yıl önce hizmet vermeye başladığını belirterek, "Yeni donanımlı ve modern, Türkiye'nin sayılı hastanelerinden biridir. Cerrahlarımızın da belirttiği gibi günümüzde sık uygulanan tiroit cerrahisinin Türkiye'de ilk uygulanan teknik olması bizim için çok önemli. Kepez Devlet Hastanesi'nde böyle yenilikçi bir ameliyatın uygulanması bize mutluluk ve gurur veriyor" diye konuştu.

Yaklaşık 4 yıldır yaşadığı eklem ve kemik ağrılarından kurtulmak için arayış içinde olduğunu söyleyen Sevgi Arslan ise "Dört yıldır gitmediğim doktor kalmadı, en sonunda Bülent hocama gittim. Muayene ve tetkiklerimi yaptıktan sonra İlker hoca ile yapacakları ameliyat sonunda sağlığıma kavuşacağımı söyledi. Ben de kabul ettim ve tüm ağrılarımdan kurtuldum. Bunca zaman boşuna acı çekmişim. Dört yılım acıyla geçti, şu an çok iyiyim. Dün ameliyat oldum fakat olmamış gibiyim. Hocalarıma teşekkür ediyorum" diye konuştu.