Refakatçi Politikası Ve Refakatçi Kuralları
18 Nisan 2022

REFAKATÇİ POLİTİKASI VE REFAKATÇİ KURALLARI

• Hastanemizde hizmet akışını engellemeyecek şekilde, uygun zaman ve yöntem dahilinde Covid 19 pandemi (maske-mesafe-hijyen) kurallarına uyularak,
• Yatarak hizmet alan hastalarımızın psikososyal ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik hasta yakınlarının destek ve katılımı sağlanarak, memnuniyet odaklı hizmet anlayışı ile,
• Kurumsal imajı arttırmak ve kaliteli sağlık hizmeti sunmaktır.
REFAKATÇİ KURALLARI;
1. Refakatçi gereksinimine hastanın hekimi tarafından karar verilir.
2. Refakatçı sayısı bir kişiyle ve mümkünse aynı kişi ile sınırlıdır. Birden fazla refakatçinin bulunması gereksiz yere kalabalık oluşturacağı ve hastanenin işleyişini engelleyebileceği için uygun bulunmamıştır.
3. Kadın hastaların bulunduğu hasta odalarında, hastalarımızın mahremiyeti açısından erkek refakatçi
kalamaz.
4. Sizlere huzurlu bir ortam sağlanması için, hasta ve yakınlarının; hasta odası ve servis koridorlarında yüksek sesle konuşmaması, gürültü yapmaması şarttır. Ayrıca odalarınızda bulunan televizyonların başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde kullanılması; doktor vizit saatlerinde ve saat 22.00’den sonra kapatılması gerekir.
5. Refakatçiler kendilerine tanımlanmış refakat kartlarını sürekli takılı tutmak mecburiyetindedir.
6. Refakatçilerin istirahat edebilmeleri için hasta odalarında bulunan refakatçi koltuklarını kullanabilirler.
7. Refakatçiler (hekim, hemşire direktifleri dışında) hastaya yönelik herhangi bir uygulama yapmamalıdır. Refakatçi hastanın bakımına izin verilen ölçüde yardım eder.
8. Refakatçiler hastaneye ait eşya, malzemeleri düzenli ve temiz tutmalıdır. Hastane malına zarar veren refakatçi, zararı karşılamak mecburiyetindedir.
9. Refakatçiler ilgili hekim ya da hemşire istemi dışında, hastaları hastane dışına çıkarmamalı veya yatağını değiştirmemelidir.
10. Refakatçiler hastane dahilinde tütün (4207 Sayılı Yasa) ve alkollü madde kullanmayacaktır.
11. Refakatçiler hastaya yiyecek-içecek getirmemeli, hekim ya da hemşireye danışmadan hastaya hiçbir yiyecek içecek vermemelidir.
12. Hastanede kalan refakatçiler hasta odalarındaki boş yatakları kullanmamalıdır.
13. Refakatçiler refakat kartlarını göstermek sureti ile hastanemiz yemek hizmetlerinden ücretsiz  yararlanabilirler.
14. Refakatçi yemek saatlerimiz aşağıda belirtilmiştir
Sabah: 06.00–07.00, Öğle: 12.00–13.00, Akşam:17.00–18.00
15. Refakatçilerin; sık sık refakat değişikliğine gitmemeleri, değişikliğin zorunlu olması halinde durumu klinik sorumlu hemşiresine bildirmeleri gerekmektedir.
16. Öneri, Dilek ve şikayetlerinizi “ Hasta Haklarını Birimi” , “Dilek-Öneri-Şikayet Kutuları” ve WEB sayfamızda “Dilek-Önerilerinizi (e-posta)” aracılığı ile iletebilirsiniz.
17. Acil durumlarda kullanabileceğiniz hastane tahliye alanları her katta kat krokileri ve acil çıkış tabelalarıyla gösterilmiştir.
18. Yoğun Bakım Ünitelerine refakatçi kabul edilmez.
19. Hastanın taburcu işlemleri başlatıldığında, refakatçi kimlik kartının ilgili birime iade edilmesi gerekir.
20. Refakatçiler genel hastane kurallarına ve Covid 19 pandemi kurallarına uymalıdır. İhlali halinde, ilgili kişinin refakat durumu kabul edilmeyecektir.
HASTANIZIN VE SİZLERİN SAĞLIĞINI DÜŞÜNEREK ALDIĞIMIZ BU TEDBİRLER KONUSUNDA BİZİMLE İŞBİRLİĞİ YAPTIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.

BAŞHEKİM